09.05.2015

Ciasto brzoskwiniowo - śmietanowe

To chyba jedno z pierwszych ciast, jakie robiłam samodzielnie.  Muszę przyznać, że od zawsze ma wielu zwolenników u nas w domu.  Początkowo robiłam je z dodatkiem żelatyny i warstwą galaretki na górze, ale ostatnio chodzę na łatwiznę.  Ciasto można zrobić nie tylko z brzoskwiniami.  W czerwcu polecam Wam wersję truskawkową (od kilku lat jest na blogu).



Składniki:
  • biszkopt (np ten)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki (jasne)
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 - 4 łyżki cukru


Wykonanie:
Ostudzony biszkopt przekroić na pół i ułożyć w tortownicy. 
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku.  Odstawić, aż będą przestudzone i delikatnie zaczną gęstnieć. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.  Dolać przestudzoną, tężejącą galaretkę i ubić przez chwilę razem.
Biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń.  Ułożyć połowę owoców i rozsmarować pół ubitej śmietany.  Położyć drugi blat biszkoptu.  Ponownie nasączyć i ułożyć owoce.  Na wierzchu rozsmarować pozostałą część śmietany.  Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Żeby ułatwić sobie pracę proponuję zamknąć obręcz tortownicy nieco wyżej, mniej więcej w połowie dolnego blatu biszkoptu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...