20.05.2015

Scones - podobno najlepsze

Kiedy o 22 okazuje się, że nie ma ani grama pieczywa na śniadanie, nie trzeba wpadać w panikę.  W końcu scones robi się chwilę, a u nas mają powodzenie.  Miałam gdzieś wydrukowany przepis na "Best ever scones" i postanowiłam go wykorzystać. Nie wiem czy najlepsze, ale na pewno dobre. Polecam.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75 g masła
  • 1 - 1 1/2 szklanki mleka (plus więcej do posmarowania)


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Mąkę przesiać z solą i proszkiem.  Dodać masło i wyrobić palcami tak, aby rozetrzeć masło.  Stopniowo dolewać mleko (zacząć od 1 szklanki) i mieszać nożem.  W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka (ja dolałam prawie 1/4 szklanki).  Szybko zarobić ciasto.  Rozwałkować na grubość ok 1 - 1,5 cm i wyciąć bułeczki.  Każdą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem.  Wstawić do piekarnika na górną półkę na ok 10-15 minut.  Kiedy się zarumienią wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...