Składniki:
- 700 g batatów (2 sztuki)
- 300 g śliwek kalifornijskich
- 150 g suszonych daktyli bez pestek
- 7 łyżek niesłodzonego kakao (plus więcej do posypania)
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Bataty obrać, pokroić na kawałki i ugotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić delikatnie. Zmiksować na gładkie puree.
Daktyle i
śliwki zalać wrzątkiem. Odstawić na kwadrans i dokładnie odcedzić.
Zmiksować na gładką masę. Wymieszać z batatami (robiłam to blenderem).
Dodać jajka, kakao i sodę. Wymieszać do połączenia składników
(ponownie przy użyciu blendera lub w malakserze). Formę o wymiarach 23 x
23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut.
Odstawić w formie do wystygnięcia. Kroić dopiero zimne ciasto.
Posypać z wierzchu kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.