Kiedy lepiłyśmy wczoraj z mamą uszka i pierogi z kapustą uświadomiłam sobie, że na blogu nie ma jeszcze przepisu na uszka.  Nadrabiam więc szybko.  Moja mama robi farsz na uszka z samych pieczarek.  Można jednak, jeżeli wolicie, dodać też trochę suszonych, namoczonych grzybów.  Co do ilości ciasta, wygodniej zawsze zrobić ciasto na uszka i pierogi równocześnie, a potem tylko zmienić farsz. 
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
 
- 2 - 3 łyżeczki miękkiego masła
 
- 1 jajko
 
- ok. 2 szklanek ciepłej wody
 
Farsz:
- ok 500 g pieczarek
 
- 2 - 3 cebule
 
- sól, pieprz
 
- odrobina oleju lub oliwy
 
Wykonanie:
Pieczarki umyć i posiekać w maleńką kostkę (najwygodniej użyć malaksera).  Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.  Dodać pieczarki i udusić. Doprawić do smaku.  Farsz przestudzić i bardzo dobrze odcisnąć na sitku.
Z mąki, masła, jajka i ciepłej wody wyrobić miękkie ciasto.  Rozwałkowywać partiami, wykrawać małe koła i zlepiać jak pierogi.  Następnie końcówki skleić razem.. Gotowe uszka ugotować przez chwilę w osolonej wodzie.
Jeżeli uszka robimy wcześniej należy obgotowane dobrze przesuszyć, rozłożyć na tacce w zamrażalniku i zamrozić.  Kiedy uszka zamarzną, przełożyć je do woreczka tak, aby nie wyschły i ponownie włożyć do zamrażalnika.   Potem tylko zamrożone wrzucić do gotującej się wody i ugotować.
 
 
Zatęskniłam się za takimi uszkami!https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam uszka ... i pierogi:).
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesolych Świąt:)
Pojadłam sobie w tym roku uszek, bo i w czerwonym i w białym barszczu pływały. Pozdrawiam przedsylwestrowo!
OdpowiedzUsuń