12.12.2016

Lussekatter - szafranowe bułeczki

Bułeczki takie wypieka się w Szwecji na dzień Św. Łucji, czyli 13 grudnia.  Kilka lat temu pokazywałam już jeden przepis na nie.  Tym razem jednak skorzystałam z przepisu ze szwedzkiej strony, przepisu na ciasto drożdżowe z dodatkiem sera śmietankowego.  Bułeczki są niezwykle delikatne i mięciutkie.  Upieczcie, niekoniecznie z okazji Św. Łucji.




Składniki (na 12 sztuk):
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 75 g masła
  • szczypta szafranu
  • 100 g cukru
  • ok 200 ml mleka
  • 125 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • garść rodzynek
  • 500 g mąki


Wykonanie:
Szafran utrzeć w moździerzu z odrobiną cukru.  Masło rozpuścić w garnuszku a następnie dodać do niego utarty szafran i połowę mleka.  Wymieszać i podgrzać do temp. ok 35 stopni.  Wkruszyć drożdże (lub wsypać instant) i wymieszać całość.
Do misy miksera wsypać mąkę.  Wlać podgrzane masło z mlekiem szafranowym.  Dodać cukier, serek, sól i jajko i zacząć wyrabiać ciasto.  Stopniowo dolewać pozostałe mleko.  Jeżeli ciasto jest luźne nie trzeba dolewać całego mleka, gdyby okazało się za rzadkie dosypać odrobinę mąki.  Pod koniec dosypać większość rodzynek i wyrobić gładkie ciasto.  Ciasto nakryć ściereczką i odstawić na około 40 - 60 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 12 równych części.  Z każdej uformować wałeczek.  Zwinąć go na końcach formując literę "S".  W każdy koniec wsadzić po rodzynku (lub dwa jeżeli są mniejsze).  Bułeczki ułożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na kwadrans do napuszenia.  Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 - 20 minut, aż będą złociste.  Przestudzić na kratce.


5 komentarzy:

  1. bardzo fajne; uwielbiam drożdżowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudo! Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić ich smaku... Pewnie sa nieziemskie i bardzo ciekawe Super!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne,wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy21:49

    ... hahaha.... fajne te Szwedki...... wypiekają szafranowe bułeczki......
    ... nie wiem tylko co Św. Łucja by powiedziała.....................hihi.........
    ... bo jak na nie patrzę, to mnie te bułeczki .......sorry, sorry..............
    ... przypomninają "rumiane" słońcem opalone.......hihi.......................
    ... dziewczęce cyceczki.......(druga fotka od góry)..............................
    ... pięknie uwypuklone... marzenie męskie urealnione.......................
    ... hihi... chyba jakaś kara mnie od Kaby spotka......takie głupoty......
    ... wypisuję.......jak jakaś "idiotka"....hihihi.............sorry jeszcze raz........
    buziaki, Ursa, Kpd.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...