30.04.2010

Drożdżówki z jabłkami i serem

Drożdżówki zawsze kojarzą mi się z wypadami nad jezioro.  Moja mama zawsze wieczorami robi wtedy bułki drożdżowe z wiśniami lub jagodami i cała rodzinka po kąpieli w jeziorku zajada się nimi.  Do tej pory nie próbowałam nawet robić takich bułeczek, no bo po co, skoro moja mama jest w tym mistrzynią.  Kiedy jednak zobaczyłam drożdżówki z serem u Liski coś we mnie pękło.  Takich jeszcze w końcu nie jadłam.
Kiedy zabrałam się za robienia, mój synio zaczął kręcić nosem na ser i dlatego postanowiłam, że pierwsza partia (robiona z połowy porcji) będzie jednak z jabłkami.  Nie uśmiechało mi się samodzielne jedzenie 8 drożdżówek.  Robiłam je w niedzielne popołudnie a na poniedziałek zostały do pracy i szkoły tylko 2 sztuki. Dlatego też już po dwóch dniach zrobiłam je znowu (tym razem z całej porcji).  Połowę wypełniłam ponownie jabłkami a resztę serem - zgodnie z przepisem.  Znikły równie szybko :)
Przepis pochodzi z książki: Drożdżowe Wypieki, Małgorzaty Zielińskiej
/ok. 16 drożdżówek/




Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (ja użyłam ok. 600 g, gdyż moje ciasto było zbyt luźne, L, ja też k.)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli



  • Nadzienie:
  • 400 g białego sera
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego


Do posmarowania: roztrzepane jajko

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość.

Przygotować nadzienie serowe: wszystkie składniki utrzeć.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić przykryte ściereczką do lekkiego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W każdej bułeczce zrobić płaskie zagłębienie dnem filiżanki lub szklanki, a następnie napełnić je nadzieniem. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.


Wersja z jabłkami:

Ciasto robiłam z połowy porcji

Nadzienie:

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, pokroić na ósemki, lub mniejsze kawałki. Wrzucić na patelnię i lekko poddusić. Posypać przyprawami i cukrem, wymieszać i ostudzić.

Z wyrośniętego ciasta uformować 9 lub 8 bułeczek, w środek każdej nałożyć porcję jabłek i zakleić. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec tak jak drożdżówki z serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...