Składniki:
- 250g zamrożonego, mielonego szpinaku
- 100g chudego twarogu (można zastąpić ricottą)
- 10g otrąb owsianych (dałam zarodki pszenne)
- 25g mąki pszennej typ2000
- 2 białka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Szpinak dobrze odparować na patelni, dodając pod koniec szczyptę soli, pieprzu i świeżo startej gałki.
W misce wymieszać twaróg z lekko przestudzonym szpinakiem, dodać otręby (zarodki). Odstawić na 5 minut.
Białka ubić na sztywno. Do miski ze szpinakiem i twarogiem dodać mąkę i pianę z białek, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Rozgrzać dobrze patelnię, pokrytą nieprzywierającą powłoką. Smażyć małe placuszki z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.