10.04.2010

Pancakes szpinakowe Spencera

Autorski przepis Spencera i przyznam, że czekam na kolejne.  Placuszki najpierw zjadłam na śniadanie a potem zapakowała i zabrałam resztę do pracy.  I to był bardzo pyszny pomysł.




Składniki:


  • 250g zamrożonego, mielonego szpinaku
  • 100g chudego twarogu (można zastąpić ricottą)
  • 10g otrąb owsianych (dałam zarodki pszenne)
  • 25g mąki pszennej typ2000
  • 2 białka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Wykonanie:

Szpinak dobrze odparować na patelni, dodając pod koniec szczyptę soli, pieprzu i świeżo startej gałki.

W misce wymieszać twaróg z lekko przestudzonym szpinakiem, dodać otręby (zarodki). Odstawić na 5 minut.

Białka ubić na sztywno. Do miski ze szpinakiem i twarogiem dodać mąkę i pianę z białek, dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Rozgrzać dobrze patelnię, pokrytą nieprzywierającą powłoką. Smażyć małe placuszki z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...