Składniki:
- 2 papryki - czerwona i żółta
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (dałam 2)
- skórka i sok z połowy cytryny
- szklanka ryżu z czerwoną soczewicą (dałam 3/4 szklanki ryżu i 1/2 szklanki soczewicy z puszki)
- pół szklanki białego wina (nie dałam)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ostrej papryki (dałam słodką)
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki startego parmezanu (nie dałam)
- kilka łyżek posiekanej pietruszki
- oliwa
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, papryki układamy na kratce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, gdy na skórce pojawią się czarne plamy. Ostrożnie przekładamy do woreczka foliowego i odkładamy, by przestygły. Wyjmujemy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki a te jeszcze drobniej w małą kostkę.
Na oliwie w dużym rondlu podsmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ryz z soczewicą (nie dawałam soczewcy w tym momencie) oraz wino oraz skórkę i sok z cytryny (ponieważ nie dawałam wina w tym momencie dodałam chochlę bulionu). Cały czas mieszając gotujemy 3-4 minuty. Do rondla wrzucamy paprykę i podlewamy 1/3 bulionu (ja dolewałam cały czas po 1 jednej chochli).
Gotujemy całość, mieszając często i dolewając bulion za każdym razem, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż i soczewicę. Gdy ryż będzie miękki, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i papryką. (W tym momencie dodałam soczewicę) Dodajemy posiekaną natkę i parmezan, dokładnie mieszamy, podgotowujemy 3-4 minuty i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.