Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- starta skóra i sok z jednej cytryny
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu (dałam suchy)
- 2 x 100 g piersi z kurczaka (w wersji sałatkowej pocięte na małe kawałki)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1-2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
- sól, pieprz
- sałata
- ryż
Wykonanie:
Ryż ugotować według przepisu. W misce wymieszać 2 łyżki oliwy, skórkę cytryny, 1 łyżeczkę soku cytrynowego, czosnek, estragon, sól i pieprz. Kurczaka pokroić na kotleciki i posmarować każdy kawałek przygotowaną marynatą. Kurczaka smażyć na patelni grillowej przez 4-5 minut.
W międzyczasie przygotować dressing. Wymieszać pozostałą oliwę, sok z cytryny, olej sezamowy, miód i sezam. Doprawić solą i pieprzem. Polać dressingiem sałatę. Podawać kurczaka z ryżem i sałatą.
W wersji sałatkowej Ainsleya sałatę i kurczaka podawało się na tostach i wszystko polewało dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.