Składniki:
- 35 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- torebka cukru waniliowego (lub domowy cukier waniliowy)
- jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa:
- 4 pomarańcze
- 1 cytryna
- 10 dag suszonych moreli
- 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczy
- 10 dag cukru (dałam więcej)
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać śmietanę i cukier, jajko i zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować. Nałożyć na wałek i przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę, formując nieco wyższy brzeg. Ochłodzić w lodówce. (mi zostało trochę ciasta i uformowałam z niego napis, który upiekłam przez 15 minut w piekarniku). Następnie piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Na masę namoczyć suszone morele. Następnie odsączyć i drobno posiekać. Sparzone pomarańcze i cytryny otrzeć ze skórki. Wycisnąć sok. Do soku dodać morele, otartą skórkę, skórkę kandyzowaną. Mieszając gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodać cukier. (moja nie chciała zgęstnieć, więc najpierw nieco rozdrobniłam ją robotem, a potem zdecydowałam się dodać 1 łyżeczkę żelatyny, którą najpierw namoczyłam w zimnej wodzie, żeby zgęstniała). Gorącą masę nakładać na upieczone ciasto (ja wykładałam już lekko ostudzoną). Ostudzić i udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.