Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 2 banany o lekko brązowej skórce (przejrzałe)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka Amaretto
- 3/4 szklanki mieszanki bakalii: posiekane orzechy włoskie, migdały, rodzynki
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180st. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta (ja wyłożyłam papierem do pieczenia).
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól i przyprawy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy, tak aby mąka dokładnie je pokryła. Roztapiamy masło i lekko studzimy. Do drugiej miski dodajemy dynię i banany. Rozgniatamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło, jajka, wanilię i Amaretto i mieszamy. Następnie przelewamy bananowo-dyniową mieszankę do mąki i niedbale mieszamy. Tylko do połączenia składników (jak przy muffinkach). Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy przez 60-70 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do samego środka ciasta wychodzi czysta. Wyjąć na kratkę, poczekać aż przestygnie, wtedy wyjąć z foremki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.