Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 1 czerstwa bułka
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano
- 1 liść laurowy
- po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso dokładnie wymieszać z jajkiem, odciśniętą bułką, oregano, solą i pieprzem. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić na nim posiekaną cebulkę, zasmażyć z mąką, podlać 1/s szklanki wody.
Zasmażkę przelać do brytfanny, dodać sok z cytryny, ziarna ziela i pieprzu, liść laurowy, cukier i sól. Zagotować. Z mięsa uformować kulki, włożyć je do wrzącego sosu. Gotować około 30 minut. Przed podaniem sos przecedzić przez sito i polać nim zrazy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.