14.11.2011

Pyzy polskowolskie z mięsem

Dawno ich nie robiłam.  Nie jadłam też dawno.  Zobaczyłam jednak  u kogoś na stołówkowym talerzu w pracy i pomyślałam, że trzeba w końcu zrobić.  Tym bardziej, że nadarzała się ku temu okazja w postaci Gotowania po polsku.  Nie wiem czy wiecie, ale pyzy z mięsem są wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa lubelskiego.  Te oryginalne są podłużne, ale u mnie wystąpiły w formie okrągłej.


 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mąka ziemniaczana (w zależności od rodzaju ziemniaków, u mnie było to około 10 dag)
  • 30 - 40 dag mięsa wieprzowego (mielonego)
  • cebula
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Około ¾ porcji ziemniaków obrać, ugotować, wystudzić i rozgnieść. Pozostałą część ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce i odcedzić na lnianej ścierce. Następnie łączymy ziemniaki gotowane i tarte z dodatkiem mąki ziemniaczanej, jajek i soli do smaku. Dokładnie ugniatamy na jednolitą masę.
Farsz - mięso gotujemy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy podsmażoną cebulkę, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na kuleczki równej wielkości w każdej robimy dołek w który wkładamy farsz i rękami formujemy pyzę podobną do gomółki masła. Przygotowane pyzy wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, gotujemy na małym ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy drewnianą łyżką na sito, odcedzamy i przekładamy na półmisek. Podajemy do spożycia polane tłuszczem ze skwarkami i cebulką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...