15.11.2011

Kasza gryczana do mięsiwa

Lubicie?  Ja bardzo.  Za to moje dzieci nie przepadają.  Córka zjada w przedszkolu (bo tam nie ma wyjścia), w domu już nie chce.  Syn jak może, nie je wcale.  Mąż zje, jak trzeba.  Muszę jednak przyznać, że ta wersja bardzo mi się spodobała.  Kasza jest dużo bardziej sypka, a ja taką właśnie lubię.  Przepis z książki "Kuchnia rycerska i sarmacka" w ramach zabawy Gotujemy po polsku.


 

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 łyżki smalcu
  • sól



Wykonanie:

W garnku rozpuścić smalec, wsypać kaszę, smażyć mieszając kilka minut. Zalać 3 szklankami osolonego wrzątku. Gotować 30 minut na małym ogniu. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wyłączyć. Wstawić do gorącego piekarnika przykryty garnek na około 1 godzinę. Kaszę podawać polaną stopionym masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...