30.07.2012

Drożdżówki z nektarynkami



Pewnego dnia upiekłam trzy partie drożdżówek.  O dwóch pierwszych napiszę kiedy indziej, a teraz pokażę Wam drożdżówki robione z mojego ulubionego drożdżowego ciasta z przepisu Małgorzaty Zielińskiej, podejrzanego u Liski  i nektarynek, oraz odrobiny malin.  Posypałam je kruszonką i to był cudowny pomysł.




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej (proponuję dodać nieco więcej)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
  • 40 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

  • kilka nektarynek
  • garść malin
  • kruszonka
  • jajko lub mleko do smarowania




Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h, aż podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotować owoce.  Nektarynki umyć, pozbawić pestek i pokroić na małe kawałki.  Maliny przebrać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt.  Wycinać kwadraty.  Na środek każdego kłaść kawałki nektarynek i maliny.  Nad owocami zlepiać przeciwległe boki ciasta, tak aby powstała koperta.  Zlepione drożdżówki posmarować mlekiem lub jakiem.  Posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...