Niestety
żyjemy w czasach, w których rzeczy najprostsze stają się towarem
niemalże luksusowym. Chyba większość z nas nauczyła się już czytać
etykiety i nie kupować najbardziej unowocześnionego chemią jedzenia.
Wydaje mi się, że właśnie z tego powodu produkty eco stały się tak
popularne. Do tego jeszcze zabieganie. Nie mamy czasu na nic, nawet na
jedzenie. Pochłaniamy coś w biegu, albo zapominamy o jedzeniu i
nadrabiamy wszystko wieczorem. Ja na szczęście mogę pozwolić sobie na w
miarę regularne jedzenie, ale dla tych z Was, którzy zapominają o
posiłkach firma Tesco przygotowała aplikację Zdrowy Apetyt.
Zainstalowałam ją na swoim telefonie na próbę i muszę przyznać, że to
świetny pomysł dla osób, które mają problem ze zdrowym, regularnym
odżywianiem, czy cierpią na brak pomysłów jedzeniowych.
A
dzisiaj chciałam Wam pokazać batoniki wzorowane na przepisie Delii
Smith, przygotowane z ekologicznych produktów Tesco. Nie wiem jak Wy,
ale ja uwielbiam takie słodycze. Z jednej strony słodkie, a z drugiej
to porządna dawka zdrowia. Tym bardziej, że przygotowane z produktów eco.
Składniki:
- 110 g brązowego cukru
- 175 g roztopionego masła
- 175 g płatków owsianych
- 80 g daktyli
Wykonanie:
Daktyle
siekamy. Płatki owsiane, cukier i daktyle mieszamy w misce. Dolewamy
roztopione masło i mieszamy. Gotową mieszankę wykładamy do kwadratowej
formy ( 18 do 20 cm) i lekko ugniatamy. Pieczemy w 150 stopniach przez
około 45 - 60 minut. Pozwalamy ciasteczkom ostygnąć przez 10 minut i
kroimy je na batoniki. Następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia w
foremce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.