22.01.2013

Pieczony kurczak w panierce

Agnieszka pokazało ostatnio świetnego kurczaka od Billa Grangera.  Moja córcia jak go zobaczyła zareagowała bardzo spontanicznie.  Potem, gdy kurczak już pojawił się na stole, zjadła dwie porcje.  Chłopakom też smakował.  Będą powtórki, oj będą.



Składniki:
  • 375 ml  jogurtu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczkakurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonej papryki
  • 10 pałek z kurczaka
  • 200 g bułki tartej


Wykonanie:

Do dużej miski przełożyć jogurt, sól morską, imbir, kurkumę i po 1 łyżeczce kolendry i papryki.  Dokładnie wymieszać.  Kurczaka umyć i przełożyć do marynaty jogurtowej.  Każdy kawałek dobrze obtoczyć w jogurcie.  Miskę wstawić do lodówki na 24 godziny (ja wstawiłam wieczorem, a piekłam w południe).
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.   Na talerzu wymieszać bułkę tartą z pozostałą kolendrą i papryką, solą i pieprzem.  Wyjmować po jednym kawałku kurczaka i obtaczać w panierce.  Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec przez 40-45 min, aż będzie złoty.
Podawać na przykład z sałatką coleslaw i pieczonymi ziemniakami z tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...