Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 1 cytryna
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło i cukier utrzeć, aż będzie jasne i puszyste. Dodawać po jednym żółtku nie przerywając ucierania.
Dodać skórkę otartą z cytryny . Na koniec dodać mąki i sól, chwilę
wyrobić. Ciasto ma być zwarte i nie kleić się do rąk. Jeżeli jest
taka potrzeba, można dodać kilka łyżek zimnej wody (ja nie dawałam).
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Wyjmujemy
i wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3 - 5 mm. Wycinamy
kształty, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i
pieczemy w 180 stopniach, aż do zrumienienia. Moim ciastkom wystarczyło
8 - 9 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.