Składniki:
- 150 g mąki pszennej razowej
- 150 g orzechów nerkowca
- 3 łyżki wody
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli morskiej ziołowej
- 1 łyżeczka pieprzu
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Orzechy mielimy na mąkę w malakserze. Przesypujemy do miski, sól rozdrabniamy w moździerzu lub korzystamy z młynka i dodajemy do zmielonych orzechów razem
z mąką pszenną, jajkiem, solą i pieprzem. Dodajemy po łyżce wody i
mieszamy, aż ciasto będzie tworzyć zwięzłą kulę. Ciasto rozwałkowujemy
na grubość ok. 2 -3 mm. Najlepiej robić to na blacie lekko posypanym
mąką. Ciasto kroimy na dowolne kształty (ja kroiłam nożem do pizzy).
Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około
12 - 14 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości krakersów.
Wykładamy na kratkę do ostudzenia. Przechowujemy w puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.