Składniki
- 600 ml mąki pszennej
- 150 ml płatków owsianych
- 400 ml ciepłej (letniej) wody
- 1 łyżka miodu
- 35 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę
odmierzyć i przesiać. W drugiej misce płatki owsiane zalać wodą, dodać
miód, drożdże, oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut aż
drożdże zaczną się pienić.
Następnie
rozczyn dodać do przygotowanej wcześniej mąki i wymieszać drewnianą
łyżką. Na koniec dodać sól i ponownie wymieszać. Odstawić do
wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.
Ciasto
podzielić na 3 części (nie dodajmy mąki, nawet jeśli będzie bardzo
rzadkie). Najlepiej robić to rękami wysmarowanymi oliwą. Każdą część
ciasta rozciągnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Chlebki posypać sezamem lub czarnuszką. Odstawić na chwilę do
podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (ja następnym razem
rozgrzeję do 220). Chlebki pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut, a
następnie przez kolejnych 15 minut w temperaturze 150 stopni.
Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.