Jedna z dwóch zup obowiązkowych na naszych świątecznych stołach. Muszę przyznać, że u nas raczej pojawia się żur, ale ta wersja barszczu bardzo nam posmakowała. Jedliśmy ją w Niedzielę Palmową, ale coś czuję, że zagości też na naszych stołach, w tę Wielkanocną.
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 2 - 3 marchewki
- 1 - 2 pietruszki
- kawałek pora
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
- sól, pieprz
- 1 porcja zakwasu na barszcz
- 2,5 - 3 litry wody
- ok. 250 ml śmietany
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej razowej
- jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Kiełbasę podzielić na kilka dużych kawałków. Wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie i liść. Gotować przez kilka minut. Dodać obrane warzywa i gotować przez około 30 minut. Kiedy warzywa i kiełbasa są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka. Dolewamy zakwas, mieszamy i gotujemy przez chwilę. W kubku mieszamy mąkę pszenną ze śmietaną. Dolewamy odrobinę gorącej zupy i mieszamy. Całość wlewamy do garnka z zupą i gotujemy przez kilka minut. Zupę doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i obraną, pokrojoną na kawałki białą kiełbasą (tą, na której gotowaliśmy barszcz).
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.