Nie
będę podawała Wam całego przepisu, bo nawet nie przyłożyłam ręki do
upieczenia tego ciasta. Wiem jednak z dobrze poinformowanych źródeł, że
mąka użyta w tym konkretnym cieście to połączenie zwykłej pszennej i
orkiszowej. Do tego żurawina była duszona w soku z 2 pomarańczy, a
następnie połączona z jabłkami. Przyznajcie sami, to musiało smakować
wybornie.
O. dziękujemy jeszcze raz za te przemiłe i przesmaczne dni u Was.
Składniki:
Kruszonka:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki orkiszowej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 250 g miękkiego masła
- 50 g migdałów bez skórki, posiekanych
Nadzienie:
- 2 słoiki musu jabłkowego (po 370 g każdy)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 100 g żurawiny
- sok z 2 pomarańczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.