11.03.2013

Kruszonka jabłkowo-bananowa

Dawno nie robiłam kruszonki.  Na przyjście mojej koleżanki postanowiłam przygotować wersję z bananami.  Najbardziej posmakowała mojemu mężowi, jak dla mnie i mojej koleżanki odrobinkę za słodkie.
Przepis na kruszonkę w oparciu o marcowy numer Delicious, spód owocowy jest ode mnie.






Składniki:
  • 500 g bananów (3 - 4 duże)
  • 500 g jabłek
  • 100 g malin (dałam mrożone)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g płatków owsianych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • garść orzechów włoskich posiekanych


Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.  Przygotować naczynie żaroodporne. 
Mąkę wsypać do miski.  Dodać zimne masło pokrojone w kostkę.  Wyrobić palcami, aż powstanie kruszonka.  Dodać płatki owsiane, cukier i posiekane orzechy.  Wymieszać.
Jabłka i banany pokroić i włożyć na naczynia.  Dodać maliny.  Posypać mąką ziemniaczaną i wymieszać.  Owoce posypać przygotowaną kruszonką.  Wstawić do piekarnika i piec około 40 minut, aż kruszonka będzie lekko brązowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...