30.03.2013

Mazurek żurawinowy

Kiedy pokazałam te batoniki, kilka osób (w tym ja) powiedziało, że są prawie jak mazurek.  Dlatego postanowiłam wykorzystać resztkę żurawiny i zrobić prawdziwy mazurek.  Lekko kwaskowaty, ale wspaniały.
To już moja ostatnia propozycja przed Świętami.  Chciałabym życzyć Wam rodzinnych, pełnych ciepła Świąt Wielkanocnych.




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany

  • 80 ml wody
  • 250 g żurawiny (mrożona)
  • 100 g malin (mrożone)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • garść płatków migdałów

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i siekamy z masłem i cukrem.  Dodajemy żółtko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto w kulę.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.  Formę o wymiarach  21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkowujemy na wymiary nieco większe niż forma.  Wykładamy tak, aby powstały ranty.  Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
W międzyczasie wkładamy do garnka żurawinę, maliny, cukier i wodę.  Gotujemy kilka minut, aż żurawiny popękają.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do owoców. Chwilę gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Gotową masę owocową wykładamy na podpieczony spód.  Piec 15 - 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...