05.03.2013

Dietetyczne ciasto jogurtowe

Oto ciasto podpatrzone u Zieleniny.  Jak na ciasto, to bardzo zdrowe i mało słodkie.  Spokojnie można zjeść jeden kawałek więcej, bez większych wyrzutów sumienia.




Składniki:
  • 200 g mąki pszennej (dałam razową)
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 50 g domowego cukru waniliowego
  • 50 g brązowego cukru  (można dać więcej)
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 jajka 
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek  oleju
  • 100 g malin (dałam mrożone)

Wykonanie:
 Keksówkę o długości 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.  W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie składniki.  W drugiej mieszamy jajka, olej, sok i skórkę z cytryny i olej.  Mieszamy zawartość obu misek.  Na koniec dodajemy maliny i mieszamy.  Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy około godziny, do suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...