Składniki (na formę 21x25 cm):
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 5 jabłek
- 25 g cukru trzcinowego
- garść płatków migdałów
Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę, cukier i zagniatamy jak najszybciej ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto wygniatamy na blasze tak, aby powstały ranty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
W czasie, kiedy ciasto się podpieka obieramy i kroimy jabłka. Podsmażamy je z cukrem w garnku lub na patelni. Wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, aż ranty będą lekko złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.