19.03.2013

Mazurek jak szarlotka

 Pisałam już tutaj nie raz, że szarlotka to u mnie w domu ciasto numer jeden.  Postanowiłam przygotować szarlotkę w postaci mazurka.  Bardzo nam posmakowało.




Składniki (na formę 21x25 cm):
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany

  • 5 jabłek
  • 25 g cukru trzcinowego
  • garść płatków migdałów


Wykonanie:
Przesianą mąkę siekamy z masłem.  Dodajemy żółtko, śmietanę, cukier i zagniatamy jak najszybciej ciasto.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.   Ciasto wygniatamy na blasze tak, aby powstały ranty.   Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut.
W czasie, kiedy ciasto się podpieka obieramy i kroimy jabłka.  Podsmażamy je z cukrem w garnku lub na patelni.  Wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut, aż ranty będą lekko złociste.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...