02.03.2013

Scones z suszonymi owocami

Kolejne scones z przepisu Deli Smith.  Kolejne udane śniadanie.  Dzieci zachwycone, mąż też.  Wiem, że są mamy, które rano wstają do sklepu po świeże bułeczki na śniadanie.  Ja jednak wolę wstać rano i upiec takie bułeczki sama.  Tym bardziej, że zrobienie ich zajmuje kilka minut i wiem co podaję dzieciom.  A do tego ten zapach, którego już kupić nie można.




Składniki:
  • 225 mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50 g suszonych owoców (u mnie żurawina)
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki mleka

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę, cukier, proszek i masło przełożyć do miski.  Wyrobić palcami.  Dodać suszone owoce i wymieszać.  Następnie dodać lekko roztrzepane jajko i 3 łyżki mleka.  Wymieszać.  Jeśli ciasto jest zbyt suche (moje nie było) dodawać po 1 łyżeczce mleka.  Szybko zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość 2 cm.  Wyciąć bułeczki i ułożyć na blasze.  Piec 12 - 15 minut w górnych partiach piekarnika.  Lekko ostudzić przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...