Składniki:
Na ciasto:
- 225 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki
 - 300 ml wrzącej wody
 - 115 g masła, miękkiego
 - 175 g drobnego cukru trzcinowego
 - 3 jajka
 - 225 g maki pszennej razowej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
 - 1 łyżeczka sody
 
 Polewa:
- 85 g jasnego cukru muscovado
 - 55 g masła
 - 3 łyżki tłustej śmietanki (użyłam 12%, bo nie miałam innej)
 
Wykonanie:
Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (wyłożyłam dno i boki).  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Daktyle
 kroimy i zalewamy wrzątkiem.  Odstawiamy.  Masło i cukier ucieramy, aż 
stanie się puszyste.  Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.  
Następnie dajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól.  Mieszamy 
szpatułką.  Do wody z daktylami dodajemy sodę.  Na koniec wlewamy wodę i
 daktyle do masy i bardzo dokładnie mieszamy.  Masę przelewamy do 
tortownicy i pieczemy około 60 minut.
Składniki
 na polewę przekładamy do garnuszka.   Roztapiamy na małym ogniu cały 
czas mieszając.  Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.  
Piekarnik przełączamy na opcję grill.  Upieczone ciasto polewamy polewą i
 wstawiamy ponownie do piekarnika.  Czekamy, aż polewa zacznie bulgotać i
 wyłączamy piekarnik.  Czekamy aż polewa ostygnie i stężeje.  Ciasto 
podajemy po przestudzeniu.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.