Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- śliwki
- cukier
- śmietana
- cukier z wanilią
Wykonanie:
Ziemniaki mielimy w maszynce. Wyrabiamy z jajkiem, mąkami i odrobiną soli. Z ciasta formujemy wałek. Odrywamy do po kawałku i rozpłaszczamy. Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Na każdy kawałek ciasta kładziemy śliwkę i odrobinę cukru. Dokładnie sklejamy i formujemy kulę. Knedle gotujemy we wrzątku przez kilka minut po wypłynięciu. Podajemy ze śmietaną wymieszaną z cukrem z wanilią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.