Składniki:
- ciasto francuskie (nie może być mrożone) *
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 g tłustego twarogu
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 1 łyżka świeżej posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanego koperku
- masło
- żółtko do posmarowania
- sezam
*użyłam troszkę więcej niż 1 płat
Wykonanie:
Kaszę
(około 3/4 szklanki) wsypujemy do garnka o grubym dnie. Podgrzewamy na
średnim ogniu, aż zacznie wydawać miły, orzechowy zapach. Pamiętamy,
aby cały czas ją mieszać. Zalewamy wrzątkiem (ma go być 2 razy więcej
niż kaszy) i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Na
patelni podsmażamy na maśle cebulę. Mieszamy ją z miętą, koperkiem,
ugotowaną kaszą i twarogiem. Doprawiamy farsz do smaku.
Ciasto
rozwijamy i wykrawamy koła. Nadziewamy farszem i sklejamy. Odkładamy
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i
posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Podajemy z pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.