01.09.2013

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

W lodówce jogurt, który trzeba natychmiast zużyć.  Śliwki też wołają, żeby i o nich nie zapomnieć.  Można zrobić chlebek, albo muffiny.  Może jednak te drugie, bo będzie szybciej i wygodniej.  A do tego będą pasowały do akcji u Domi.  Na tapetę wzięłam przepis z ArtKulinaria i powiem Wam, że muffiny są mega dobre.




Składniki na ok. 10- 12 sztuk:
  • 150 g mąki
  • 3/4  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 100  ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju

  • 200 g śliwek
  • 70 g mąki
  • 35 g zimnego masła
  • 30 g cukru trzcinowego

Wykonanie:
Suche składniki mieszamy w jednej misce.  W drugiej mieszamy jogurt, olej i jajko.  Wlewamy do suchych składników i delikatnie mieszamy. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę.  Każdą połówkę kroimy jeszcze na 2 - 3 części.  Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.  Ciasto przekładamy do foremek muffinkowych.
Szykujemy kruszonkę.  Mąkę i masło wyrabiamy palcami, aż powstaną grudki.  Dodajemy cukier i mieszamy.  Kruszonką posypujemy muffiny.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...