Składniki:
- 75 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 75 g płatków owsianych
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 500 g śliwek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub maizeny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka amaretto
Wykonanie:
Śliwki
myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną i
2 łyżkami cukru. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Skrapiamy
amaretto. Przygotowujemy kruszonkę. Masło, mąkę i kakao wyrabiamy
palcami. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy cukier i płatki owsiane.
Mieszamy i posypujemy kruszonką owoce. Wkładamy do piekarnia nagrzanego
do 180 stopni na około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.