Składniki:
Na pulpeciki:
- 500 g mielonego mięsa (np mieszanka wieprzowiny i wołowiny)
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka suszonego oregano (daję więcej)
- 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
- pieprz, sól
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 700 - 1000 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól. pieprz
- 100 ml mleka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Cebulę, oregano i czosnek zmiksować. W szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć zmiksowaną cebulę cały czas mieszając. Dodać przecier pomidorowy i 1 szklankę wody. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dolać mleko i włożyć pulpeciki. Mieszać od czasu do czasu. Gotować przez 20 - 30 minut. Ewentualnie doprawić sos do smaku. Podawać z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.