29.09.2013

Pulpeciki z makaronem według Nigelli

Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, pojawiają się w naszej kuchni non stop.  Dzieciaki uwielbiają, my zresztą też.  Nie zgodzę się z Nigellą, że zrobienie tego dania wymaga czasu.  Jak dla mnie nie więcej niż inne dania.  Czy robiąc to danie czuję się jak Sophia Loren?  Raczej nie.  Jednak danie wspaniałe.






Składniki:
Na pulpeciki:
  • 500 g mielonego mięsa (np mieszanka wieprzowiny i wołowiny)
  • 1 jajko
  • 2 - 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (daję więcej)
  • 3 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • pieprz, sól
Na sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 700 - 1000 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól. pieprz
  • 100 ml mleka

Wykonanie:
Wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
Cebulę, oregano i czosnek zmiksować.  W szerokim garnku rozgrzać masło i oliwę.  Podsmażyć zmiksowaną cebulę cały czas mieszając.  Dodać przecier pomidorowy i 1 szklankę wody.  Doprawić solą, pieprzem i cukrem.  Dolać mleko i włożyć pulpeciki.   Mieszać od czasu do czasu.  Gotować przez 20 - 30 minut.  Ewentualnie doprawić sos do smaku.  Podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...