Składniki:
- kilka łyżek siekanej natki pietruszki
- kilka łyżek liści bazylii
- 5 - 8 suszonych pomidorów w oleju
- 2 - 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek serka kremowego (w oryginale feta)
- 4 piersi z kurczaka
- gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz, sól
- oliwa do smażenia
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Natkę, bazylię i pomidory siekamy. Mieszamy z serkiem i wyciśniętym czosnkiem. Dolewamy odrobinę oleju z pomidorów. Doprawiamy pieprzem i drobiną soli.
W każdej piersi robimy nacięcie tak, aby powstała kieszonka. W środek wkładamy przygotowaną masę ziołowo-serową. Zamykamy kieszonkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu nafaszerowane piersi z kurczaka, rozcięciem do góry. Arkusz papieru do pieczenia zgniatamy i moczymy pod kranem. Rozprostowujemy i przykrywamy kurczaka na patelni. Smażymy na złoty kolor, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Kiedy kurczak jest dobrze podsmażony z jednej strony, przekładamy na drugą, dokładamy gałązki rozmarynu i dalej smażymy przykryte papierem. Usmażone piersi zdejmujemy z patelni i kroimy w plastry. Ja podałam pierś z kuskusem i sałatą z sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.