Składniki (na formę 24 cm, u mnie 18 cm)
- masło do formy
- 2 łyżki cukru do wysypania formy
- 6 plastrów ananasa (u mnie 4)
- 3 łyżki soku ananasowego z puszki
- kilkanaście kandyzowanych wiśni
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody (nie dałam)
- 100 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru (dałam 80)
- 2 jajka
Wykonanie:
Formę smarujemy masłem i wysypujemy dno cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na dnie formy układamy plastry ananasa. W otwory wkładamy kandyzowane wiśnie.
Masło, mąkę, cukier, proszek, sodę i jajka miksujemy na gładką masę w malakserze. Dodajemy sok z ananasa, aby rozrzedzić ciasto. Ciasto delikatnie przelewamy na wyłożone ananasy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około pół godziny, do suchego patyczka. Upieczone ciasto oddzielić łopatką od brzegów foremki, przykryć talerzem i szybko odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.