Składniki:
- 200 g cukru drobnego
- 150 g białek (z 4 jajek)
- woda
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
Na polewę:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 g śmietany kremówki
Wykonanie:
Tortownicę
o średnicy 18 cm dokładnie smarujemy masłem (dno i boki). Do garnka
wsypujemy 150 g cukru i zalewamy wodą tak, aby przykryła cukier.
Stawiamy na ogień i gotujemy. Białka lekko ubijamy z 50 g cukru i
ziarnkami wyłuskanymi z laski wanilii. Białka mają tylko zacząć się
pienić. Żelatynę zalewamy w drugim rondelku odrobiną wody i delikatnie
podgrzewamy. Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (120 C). Kiedy syrop
jest gotowy wlewamy go cienkim strumieniem do białek, cały czas
delikatnie ubijając białka. Dolewamy też żelatynę. Zwiększamy obroty i
ubijamy na sztywno. Beza ma ostygnąć w misce podczas ubijania. Gotową
bezę przekładamy do przygotowanej formy, wyrównujemy i wstawiamy do
lodówki do stężenia.
Kiedy
pianka stężeje delikatnie obrysowujemy nożem krawędź i wyjmujemy
mleczko z formy. Szykujemy polewę. Czekoladę razem z kremówką
podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i ubijamy.
Wylewamy na Ptasie Mleczko. Czekamy do zastygnięcia polewy (w
przeciwnym razie polewa będzie się nam rozmazywać po białej piance. Nie
zmieni to jednak smaku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.