28.01.2014

Gofry

Dzieci już od jakiegoś czasu prosiły o gofry.  Nic dziwnego, w końcu ostatnie gofry robiłam na wiosnę.  Zabrałam się do pracy i w pół godziny mieliśmy pyszny deser.  Gofry wyszły przepyszne.




Składniki (na ok 10 sztuk):
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (domowego)
  • 90 g oleju
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do smarowania

Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.  Pozostałe składniki miksujemy a następnie mieszamy delikatnie z ubitymi białkami.  Gotowe ciasto odstawiamy i rozgrzewamy gofrownicę.  Rozgrzaną gofrownicę smarujemy olejem.  Wylewamy ciasto i smażymy gofry na złoty kolor.  Studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...