18.01.2014

Risotto buraczane

Na kolejną edycję Lubelskiego Kociołka planowałam zrobić coś innego, ale nie mogłam przestać myśleć o tym kolorze. Po prostu mnie zauroczył. Potem także smak.  Risotto jest mocno buraczane, ale naprawdę cudowne.  Oczywiście, jeżeli tylko lubicie buraki.  Przepis pochodzi z bloga Mowielicious, z moimi niewielkimi zmianami.
Zajrzyjcie do lubelskich blogerek zobaczyć co ciekawego wymyśliły z burakami:
Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html
Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Edyta - http://www.pasjasmaku.com/
Gosia - http://moderntasteblog.blogspot.com/
Angelika-http://duringthefreetime.blogspot.com/
Małgośka-http://jedzismakuj.blogspot.com/



Składniki:
  • 1 burak o wadze ok. 250 g
  • 150 g ryżu arborio
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki startego Parmezanu
  • koperek


Wykonanie:
Buraka myjemy i gotujemy do miękkości.  Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.  Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy.  Wrzucamy ryż i podsmażamy tak, aby się zeszklił.  Wlewamy wino, gotujemy mieszając, aż cały płyn się wchłonie.  Następnie dodajemy po chochelce gorącego bulionu pamiętając o tym, że każda następną porcję dodajemy po tym jak wchłonie się poprzednia.  Razem z ostatnią chochlą bulionu dodajemy starte buraki.  Mieszamy i gotujemy aż buraki będą miękkie (ok. 5 minut).  Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i połowę parmezanu.   Mieszamy i przykrywamy garnek.  Odstawiamy na kilka minut.  Przekładamy risotto na talerze, posypujemy pozostałym parmezanem i koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...