Składniki:
- 2 jajka
- 50 g mąki (dałam orkiszową jasną)
- 75 ml mleka
- 1/2 łyżki cukru
- duża szczypta przyprawy do piernika (dałam pół łyżeczki)
- 15 g masła
- owoce, miód, syrop klonowy, cukier puder do podania (według uznania)
Wykonanie:
Do
zimnego piekarnika wstawić patelnię żeliwną (u mnie 24 cm, ale powinna
być mniejsza). Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (w oryginale z
termoobiegiem, ale u mnie omlet za szybko zaczął się przypalać). Jajka
ubić z cukrem. Dodać mąkę, przyprawę i mleko i ponownie wymieszać. Na
rozgrzaną patelnię wrzucić masło i poczekać aż się rozpuści. Wlać masę
jajeczną i wstawić do piekarnika na około 10 - 15 minut (ja piekłam
około 12, Ptasia z termoobiegiem 16).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.