16.12.2015

Rybne kołaczki

Kolejny przepis z książki "Ryby są super"  Karola Okrasy i Doroty Wellman.  Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem.  U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.  Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich.







Składniki:
Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży (użyłam 7 g instant)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220 ml ciepłej wody
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko lub mleko do posmarowania
  • sezam ( u mnie czarnuszka) do posypania

Farsz:
  • 250 g filetu z dorsza ( u mnie 300 g)
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • odrobina masła
  • 1 spory por (biała część)
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczka natki pietruszki



Wykonanie:
Mąkę, mleko w proszku i sól wymieszać w misce.  Zrobić niewielkie wgłębienie wsypać lub wkruszyć drożdże.  Zalać odrobiną wody i dodać cukier.  Zasypać delikatnie mąką i odstawić, aż drożdże zaczną pracować.  Dodać do miski masło i dolewamy stopniowo wodę.  Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.  Miskę przykryć ściereczką lub wstawić do worka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
W międzyczasie przygotować farsz.  Dorsza osuszyć i ewentualnie zdjąć skórę.  Doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.  Podsmażyć na maśle.  Zdjąć z patelni i ostudzić.  Pora posiekać w półplasterki i podsmażyć na maśle.  Pod koniec dodać pokrojone, osączone z zalewy pomidory.  Ostudzić.  Wymieszać rybę z porami i pomidorami.  Dodać natkę i ewentualnie doprawić do smaku.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić.  Podzielić na równe części ( u mnie 6, w książce mowa o 4 - 5 ).  Farsz podzielić na równe porcje równe ilości kawałków ciasta.  Każdy kawałek ciasto rozpłaszczyć.  Wyłożyć na środek farsz i skleić dokładnie bułki.  Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu.  Tak uformowane bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem / czarnuszką.  Piec około 20 - 25 minut. Podawać ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...