14.12.2015

Świecznki piernikowe

Od kilku dni u Majanki jest już 9 Festiwal Pierniczków.  Postanowiłam, że nie będę już szukać nowych pierniczkowych przepisów, a będę piekła z tych, które są już na blogu i wiem, że są dobre.  Ten przepis to pierwszy przepis na pierniczki z jakiego korzystałam, a dostałam go od mojej koleżanki Madzi.  Tegoroczne świeczniki powstały na kiermasz charytatywny u mnie w pracy. 







http://majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html



Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag miodu
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 dag sody oczyszczanej
  • 2 łyżki stołowe przyprawy do piernika


Wykonanie:

Mąkę wymieszać z sodą, wsypać do miski.  W garnku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do mąki.  W drugim garnku roztopić masło i ostudzone wlać do miski z mąką.  Dodać jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.  Ciasto podzielić na kilka części.  Każdą zawinąć w folię i schować na trochę do lodówki.  Gdy ciasto się schłodzi wyjmować po 1 kawałku, rozwałkować cienko na obsypanym mąką blacie  i wycinać kształty.   Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut.  Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy).  Gotowe, wystudzone pierniczki polukrować i schować do puszki. 
Jeżeli chcemy przygotować z ciasta świeczniki wycinamy dwie duże gwiazdy.  W jednej z nich robimy otwór nico większy niż średnica świeczki tealight.  Pieczemy według przepisu, a następnie sklejamy lukrem tak, aby część z otworem była na górze.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...