Składniki:
- 500 g matjasów
- 2 łyżki majonezu (lub majonez + śmietana)
- 2 - 3 łyżeczki curry
- 5 ogórków konserwowych
- 1 średnia czerwona cebula
zalewa:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki soli
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna pieprzu
- 4 goździki
- 1 łyżeczka gorczycy
Wykonanie:
Śledzie
namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Wszystkie składniki zalewy
umieścić w garnku. Zagotować i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Namoczone śledzie wyjąc z wody, osuszyć i włożyć do słoja. Zalać zimną
zalewą i odstawić na 5 - 7 dni do lodówki. Na kilka godzin przed
podaniem przygotować sos. Cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę.
Wymieszać z curry, majonezem (lub majonezem i śmietaną). Śledzia wyjąć
z zalewy i pokroić. Wymieszać z sosem i odstawić na kilka godzin.
ten przepis to jakaś pomyłka. Zrobiłem dwa razy dokładnie jak w tym przepisie i za każdym razem wychodzi zbyt kwaśny od octu. Także sosu jest o wiele za mało z dwóch łyżek majonezu. Chyba jednak autorka nie sprawdziła tego przepisu przed publikacją...
OdpowiedzUsuńRobiłam z tego przepisu i to co widać na zdjęciu, to właśnie ten śledź. Jeżeli uważasz, że majonezu jest za mało, spokojnie możesz dać go więcej. Ja daję 2 duże łyżki i jest OK. Pozdrawiam
Usuńwiesz, ze zbyt małą ilością majonezu sobie spokojnie poradziłem. nie wiem tylko jak "odjąć" octu, bo śledź jest o wiele zbyt kwaśny. ja lubię kwaśne smaki, ale to się nie nadaje do jedzenia. za pierwszym razem myślałem, że to wina ogórka konserwowego, za drugim nie dałem go wcale i też ryba jest zbyt kwaśna. następnym razem dam 1 szklankę octu i 3 wody. ciekawe, czy wtedy da się zjeść.
UsuńMożesz zmienić proporcje octu i wody tak jak lubisz. Ja uwielbiam kwaśne. Ten śledź nam bardzo smakuje. Najlepszy jest następnego dnia jak smaki się przegryzą.
UsuńŚledzie bardzo smaczne. Dziękuję za przepis. Zrobiłam w tym roku pierwszy raz i Rodzina juz poprosiła o przepis - odesłałam do Twojego blogu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń