2.12.2015

Śledzie w śmietanie

Na blogu jest już przepis na śledzie w śmietanie.  Tym razem jednak, za sprawą Edytki, dodałam do śledzi starte jabłko.  Muszę przyznać, że taka wersja smakuje mi chyba jeszcze bardziej.



Składniki:
  • 300 g płatów śledziowych
  • 250 g cebuli cukrowej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 nieduże jabłko starte na dużych oczkach
na sos:
  • 125 g majonezu
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki cukru
  • świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Śledzie namoczyć przez kilka godzin w wodzie. Osuszyć i pokroić na niewielkie kawałki.  Cebulę pokroić w półplasterki i zasypać połową cukru.  Odstawić na około kwadrans, żeby cebula puściła sok.  Odcisnąć sok.  Cebulę dodać do śledzi, dodać starte jabłko.  Wymieszać majonez z jogurtem, doprawić pozostałym cukrem i pieprzem.  Wymieszać ze śledziami i odstawić do lodówki, żeby całość się przegryzła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...