18.12.2015

Śledź po japońsku

Śledzie po japońsku pojawiały się u mnie w rodzinnym domu przy okazji różnych imprez.  Pamiętam, że jako dziecko jadłam z tej sałatki wszystko poza śledziami właśnie.  Teraz jem już sałatkę w całości i muszę przyznać, że bardzo ją lubię.






Składniki:
  • 3 płaty matiasów
  • 2 - 3 jajka na twardo
  • pół puszki groszku
  • 2 - 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula (lub pół większej)
  • majonez / majonez wymieszany z jogurtem naturalnym



Wykonanie:
Śledzie namoczyć przez kilka godzin w wodzie.  Wyjąć i osuszyć.  Pokroić na małe kawałki.  Ogórki, jajka i cebulę pokroić w drobną kostkę.  W misce wymieszać wszystkie składniki.  Sałatkę odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...