Składniki (na około 100 g):
- duży kawałek korzenia imbiru (około 50g)
- skórka otarta z 4 mandarynek
- skórka otarta z trzech dużych cytryn
- 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50g)
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 10 strączków zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka całych goździków
- 1 cała gwiazda anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki pieprzy białego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki pieprzu różowego
- pół łyżeczki pieprzu zielonego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 duże i mięsiste laski wanilii
Wykonanie:
Skórki
cytrusów obrać zesterem. Imbir obrać i pokroić w plasterki. Piekarnik
rozgrzać do 160 stopni. Na papierze do pieczenia wyłożyć pokrojony
imbir i suszyć przez około 10 - 15 minut. Dodać skórki i suszyć przez
kolejnych 10 minut. Cały czas należy kontrolować poziom zrumienienia
skórek, ponieważ wszystko zależy od tego jak cienko je pokroicie (w
przypadku zestera wystarczy naprawdę te 10 minut). Wystudzić.
Suchą
patelnię rozgrzać i uprażyć na niej wszystkie pozostałe przyprawy poza
wanilią. Przestudzić i całość zmiksować w młynku razem z wanilią.
Polecam cynamon najpierw utłuc w moździerzu, a dopiero potem przełożyć
do młynka. Przełożyć do szczelnego słoika.
Przyprawa jest dużo bardziej aromatyczna od tych sklepowych i należy dawać jej mniej niż w przepisach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.