25.11.2010

Dyniowe Tiramisu

W zeszłym tygodniu dostałam od Joli link z 29 deserami z dyni.  No i się zaczęło.  Na całe szczęście dynie już się kończą, ale z tych ostatnich postanowiłam zrobić tiramisu.  Powiem więcej, postanowiłam je dodać do akcji Ireny i Andrzeja.  Zaraz zapytacie jak to? Tiramisu i Ameryka?  A ja powiem, właśnie tak.  Tak jak już pisałam w tym tygodniu na tamtych stołach króluje dynia i tylko oni mogli wymyślić takie połączenie.



Składniki:


  • 60 ml syropu klonowego
  • 1 łyżka rumu
  • 450 g pure z dyni
  • 2 łyżki przyprawy do placka z dyni
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g śmietany kremówki
  • 60 g drobnego cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g śmietany kremówki
  • kocie języczki
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:

Wyłożyć formę folią spożywczą (użyłam formy do brownies 24x24 cm).

Zrobić syrop: w miseczce wymieszać syrop klonowy i rum, odstawić.

Zrobić nadzienie: w małej misce wymieszać pure z dyni i przyprawę oraz sól. W drugiej misce wymieszać kremówkę i drobny cukier. Ubijać mikserem, aż powstaną wierzchołki. Delikatnie wmieszać kremówkę do pure dyniowego.

Zrobić górną warstwę: W kolejnej misce wymieszać mascarpone i cukier puder. Ubijać na niskich obrotach aż się składniki połączą. Stopniowo dodawać kremówkę i nadal ubijać uważając aby masa się nie zwarzyła.

Wykończenie: Ułożyć połowę biszkopcików w przygotowanej formie. Polać połową syropu i wyłożyć na nie połowę nadzienia i dokładnie rozprowadzić. Rozłożyć pozostałe biszkopciki i polać je resztą syropu. Włożyć pozostałe nadzienie a następnie łyżką delikatnie rozprowadzić górną warstwę (uważać, żeby nie wymieszać z dyniowym nadzieniem). Wygładzić i przykryć folią spożywczą. Schłodzić przez 8 do 24 godzin.

Przy użyciu foli wyjąc delikatnie deser z formy i wyłożyć na talerz do podania. Deser posypać mieloną gałką muszkatołową. Delikatnie pokroić na porcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...