Składniki:
- 3-4 marchewki
 - 3-4 ziemniaki
 - 3 kwaśne jabłka
 - 4-5 ogórków kiszonych
 - 1 cebula
 - 4 jajka
 - 1 puszka kukurydzy
 - 1 puszka groszku konserwowego
 - majonez
 - musztarda
 - sól, pieprz, odrobina cukru
 
Wykonanie:
Marchewkę i ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę (jest do tego wspaniały sprzęt za około 3 zł - kółko z kratką), wsypujemy do miski. Jajka po obraniu kroimy też w kostkę. Ogórki obieramy i kroimy, jabłka obieramy, kroimy (najlepiej od razu wymieszać je z ogórkami - dzięki temu nie zrobią się ciemne). Cebule drobno siekamy. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonez i musztardę (ja daję dość sporo musztardy, bo lubię bardziej ostrą sałatkę). Wszystko mieszamy i gotowe. Ilość składników możemy ustalać według własnych upodobań. Moja mama dodaje też ze dwie pietruszki i czasami seler, ale ja wolę bez.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.