Składniki:
- 50 dag mąki
 - 3 duże ugotowane i utłuczone ziemniaki
 - 7 dag drożdży
 - 1 łyżka cukru
 - 1 płaska łyżeczka soli
 - ¾ szklanki letnie mleka (ja dałam więcej)
 - olej
 - pęczek świeżego tymianku (ja dałam z torebki)
 - 1 białko
 - 3 łyżki pestek słonecznika
 - 3 łyżki pestek dyni
 
Wykonanie:
Wymieszać mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, odstawić. Do pozostałej mąki dodać ostudzone ziemniaki, sól, tymianek i rozczyn. Wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodać pestki z dyni i słonecznika, wlać 3 łyżki oleju i ponownie wyrobić. Natłuszczonymi dłońmi formować 8 kul, ułożyć w formie. Posmarować kule białkiem rozmieszanym z wodą. Kule posypać resztką pestek i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 190 stopni przez około godzinę.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.