Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- ćwierć kostki masła (50 g)
- 1/3 szklanki kakao lub starta na tarce czekolady deserowej
- 7 łyżek cukru pudru (dałam zwykły)
- łyżeczka spirytusu lub winiaku (dałam wódkę)
Wykonanie:
Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (z 3 łyżkami wody – ja dałam więcej. Dodałam też zwykły cukier). Następnie ostudzić. Ucierać masło na krem, dodając po łyżce ostudzonej, ale płynnej czekolady oraz 5 łyżek przesianego przez sito cukru pudru (pominęłam bo dałam zwykły cukier do kąpieli wodnej). Wlać alkohol, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce (nie za długo).
Z zimnej masy dłońmi oprószonymi pozostałym cukrem pudrem formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać je w kakao lub startej na drobnej tarce czekoladzie.
Uformowane trufle układać pojedynczo w papierowych foremkach.
Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.