Przepis
 na rybkę to kombinacja tego co akurat miałam w lodówce ( i szafkach) 
oraz lektury książki kucharskiej i kilku stron internetowych.  A efekt -
 bardzo smaczne.  No i zawsze to odmiana od zwykłej ryby ociekającej 
tłuszczem i wstrętnego zapachu unoszącego się kuchni jeszcze następnmego
 dnia po smażeniu.  A tym razem zapach tymianku unosił się po całym 
mieszkaniu.
Składniki:
dorsz (ja dałam filety)
ziemniaki
pomidory (ja dałam z puszki bo innych nie miałam)
oliwa z oliwek
tymianek
sól czosnkowa
cebula
sok z cytryny
Wykonanie:
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić.   Rybę pokroić w dość duże kawałki, oprószyć solą czosnkową i skropić sokiem z cytryny.  Odstawić do lodówki.  Ziemniaki pokroić w plastry. W garnku oblać je oliwą (nie za dużo) i wymieszać z tymiankiem.  Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć na dno pomidory w kawałkach, posypać je tymiankiem, na to kawałki ryby, cebulkę i na wierzch ziemniaki (u mnie na wierzchu była cebulka, ale to tylko dlatego, że wcześniej o niej zapomniałam).  Naczynie przykryć i całość piec przez około 30-40 minut.
